Narty, gorące źródła i wino to właśnie Wallis

Kategoria hotele

Kto z nas nie zachwycał się Giewontem, czy Czarnym Stawem Gąsienicowym, pamiętacie kilometrowe kolejki do Morskiego Oka?, a przecież Polsko-Słowackie Tatry mają nieco ponad 2000 km wysokości. Dlatego teraz zabieram was w wyższe partie, mowa o Alpach, a dokładnie o ich szwajcarskiej części, region Wallis oferuje niepowtarzalne widoki dla miłośników górskich wycieczek, to właśnie tu znajduje się 47 czterotysięczników z dolina Rodanu pośrodku, rozciąga się ona na długości 150 km między lodowcem Rodanu i Jeziorem Genewskim.

Wallis

Wallis to kanton położony na południu kraju wzdłuż doliny Rodan, swoim gościom oprócz atrakcji związanych z białym szaleństwem na stokach oferuje m.in. wypoczynek w lokalnych wodach termalnych, ser Raclette i wyjątkowe wina. Bogate zaplecze hotelowe skierowane jest na każdą kieszeń. Piękne krajobrazy, największe lodowce i urokliwie miasteczka, w których spotkamy charakterystyczne drewniane domy, z roku na rok przyciągają co raz więcej turystów. To właśnie tu mieszczą się najwyżej w Alpach położone tereny narciarskie., najdłuższe trasy zjazdowe i niezliczona ilość kolejek górskich, dla mniej zaawansowanych przygotowane są zimowe szlaki wędrowne, czy tory saneczkowe.

Jeśli ktoś posiada kilka groszy więcej z pewnością zachwyci się strefy wellnessową, Miejscowe hotele i wodne termy są oazami wypoczynku. We wszystkich miejscowościach regionu Wallis zaplanowano atrakcje dla turystów. Dziewięć wiosek ma znaczek "Rodziny mile widziane". To świadczy o atmosferze Wallis. Region o największej liczbie czterotysięczników jest bogaty w tradycję, jedną z nich są walki krów, na szczęście walki bezkrwawe polegające na wyborze królowej ringu, wszelkie święta religijne i procesje miejscowi Szwajcarzy obchodzą bardzo uroczyście. 1 sierpnia, to narodowe święto połączone z pokazem fajerwerków w górach, natomiast w drugiej połowie miesiąca odbywają się popisy jodlarzy.

Będąc w Wallis koniecznie trzeba spróbować miejscowej kuchni, takie specjały jak topiony nad ogniem ser raclette, talerz suszonych specjałów z Wallis z żytnim chlebem czy pieczone kasztany z lokalnym winem nie jednemu przypadnie do gustu. W regionie kwitnie również produkcja wina, począwszy od klasycznych pendant, czyli lekkich i owocowych, po mocne pinot noir.

Wallis